Gratis trainingsvideo: Leer je hond kalmte aan

Hondenmythes

Weet je wat een broodje-aap verhaal is?

Een broodje-aap verhaal is een verhaal dat al zo vaak werd doorverteld, dat het als waarheid wordt beschouwd maar het eigenlijk niet is. De persoon die het verhaal vertelt, heeft het louter van een andere persoon gehoord, die het ook weer van een andere persoon vernam en ga zo maar door.

Meestal zijn dit verhalen die je al meermaals hebt gehoord, waardoor je denkt dat het wel zal kloppen.

Wanneer het over honden gaat, zijn er veel broodje-aap verhalen.
Ik lijst er een aantal op voor jou:

  1. Je moet te pas en te onpas je hand in de eetkom van jouw hond steken en het eten wegnemen. Zo voorkom je agressie rond eten (guarding).

Deze uitspraak hoor ik spijtig genoeg regelmatig en is eigenlijk best old school. Om te voorkomen dat honden problemen ontwikkelen rond eten wordt aangeraden om onverwacht de eetkom weg te nemen of je hand in de kom te steken.
Dit is net zo belachelijk als zeggen dat zwart geld zal ophouden te bestaan door nog meer belastingen te heffen.
Honden zijn van nature egoïstisch. Ze gaanzaken die een hoge waarde hebben zoals eten zelden delen met soortgenoten. 

Resource guarding (= het verdedigen/bezitterig zijn rond waardevolle zaken) is in feite natuurlijk gedrag


Als jij je hond eten geeft en je gaat het onverwacht weer wegnemen creëer je bij de hond een negatieve associatie: mensen die aanwezig zijn rond mijn eten is no bueno en zorgt ervoor dat ik mijn eten kwijtspeel.
Je bereikt dus eigenlijk net het omgekeerde van wat je zou willen: een hond die verstijft als mensen in de buurt komen van zijn eten of een hond die zal grommen en tanden tonen wanneer iemand te dichtbij komt.
Eenmaal je de hond zijn eten geeft, is het van hem en moet je dit respecteren.
Wat niet betekent dat je je hond geen commando kan aanleren waarbij hij zelf afstand neemt van iets waardevol. “Los” of “laat het” kan ervoor zorgen dat je hond je het eten LAAT wegnemen. Dit kan belangrijk zijn om te voorkomen dat je hond iets giftig of gevaarlijk opeet.

  1. Je moet niet elke dag met jouw hond wandelen. Hij zal zich wel uitleven in jouw (grote) tuin.

De leefwereld van veel honden bestaat enkel uit het huis en de tuin. Ik woon zelf op het platteland en telkens ik een wandeling maak met mijn honden zie ik steeds dezelfde honden terug achter de draad, of in een kennel. Vaak wild, blaffend en zeer territoriaal (ze hebben dan ook niets anders te doen). Alhoewel bijna al mijn buren honden hebben, kom ik zelden iemand op wandeling tegen.
Als mensen mij contacteren voor een kennismakingsgesprek en ik de vraag stel wat voor beweging de hond krijgt op dagelijkse basis, hoor ik vaak “hij kan de hele dag rondrennen in de tuin.”
“En is hij dan moe s avonds? Of handelbaar?”
”Neen, eigenlijk niet.”

Steek je hond eens een dag in de tuin en film eens wat hij doet. Ik garandeer je dat hij er geen feestje van gaat maken, wild rennend achter de vogeltjes, voetballend en rollebollend de tuin rond loopt.
Hij slaapt, wandelt een beetje heen en weer, legt zich weer neer, blaft eens naar voorbijgangers.

En eerlijk gezegd: Verveelt zich. 


Een hond is een sociaal dier dat nood heeft aan interactie en prikkels.
Het spijt me, maar je tuin heeft dit niet te bieden.
Wandelen, rennen, fietsen, trainen, speuren. Dat zijn de zaken die een hond vermoeien. Of je hond nu een hele dag in een bench gezeten heeft of de hele dag in de tuin heeft rondgelopen, de tijd en moeite die je er na je werk nog in gaat moeten steken zal bitter weinig verschillen.
Honden die hele dagen in de tuin doorbrengen zullen ook vaker activiteiten zoeken (en vinden) om de tijd te doden: Graven, uitbreken en draadvechten zijn maar enkele voorbeelden. Om nog te zwijgen over het grote aantal honden dat gestolen wordt uit tuinen voor malafide praktijken.

  1. Mijn hond moet zoveel mogelijk in contact komen met andere honden en mensen zodat hij later sociaal is

Iedereen droomt van een sociale hond die overeenkomt met alle soorten mensen en honden en nooit voor problemen zorgt. Toch zijn de meestvoorkomende problemen: uitvallen aan de leiband en het vertonen van agressie naar soortgenoten.
Socialisatie op jonge leeftijd is zeer belangrijk, enkel wordt er te weinig of verkeerdelijk ingegaan op wat socialisatie net inhoudt. Voor de meeste mensen betekent dit dat je je hond zo veel mogelijk in contact moet brengen met verschillende honden en mensen.
Ik wil echter een nuance maken in deze omschrijving.

Socialisatie gaat over het aanleren van stressregulatie aan jouw pup of hond. Dit houdt in dat je je hond leert om neutraal te staan ten opzichte van bepaalde prikkels zoals honden en mensen.
Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond negatieve emoties ervaart, maar je wilt ook geen hoge opwinding creëren bij het zien van mensen of honden, want dat kan hem evengoed in de problemen brengen (en zal zorgen voor frustratie bij jou).

De meeste mensen willen een hond die ze overal kunnen meenemen. Dit betekent dat de hond in de maatschappij kan vertoeven en daarbij niemand lastig valt: je wilt op een terras kunnen genieten van een aperitiefje terwijl jouw hond rustig naast jou ligt.
Dit doe je niet door hem naar elke hond te brengen op wandeling, of door hem te laten benaderen door elke vreemde die hem wilt aaien.

Dit doe je door de focus op jou te leggen en ervoor te zorgen dat jouw hond rust kan vinden in een verscheidenheid aan omgevingen en rond afleidingen.

Meer focus op jou, minder op de omgeving.

Vond je dit interessant en wens je meer kennis over honden op te doen? Dan kan je ons HIER (link saraika instagram www.instagram.com/saraika_k9) volgen!