Men denkt verkeerdelijk dat honden doorgaans geboren worden met een gezonde portie zelfvertrouwen en een stabiel karakter.
Angstig of onzeker gedrag -vooral bij asielhonden- wordt hierdoor nogal gemakkelijk afgeschreven op mishandeling in het verleden of het oplopen van trauma’s.

Alhoewel dit zeker tot één van de mogelijkheden behoort is dit echter maar een zeer kleine minderheid terwijl angstproblemen en een laag zelfvertrouwen een veelvoorkomend probleem is bij honden.

Bij deze honden kan je volgende symptomen zien:

 • Kan moeilijk om met nieuwe prikkels of situaties en heeft veel tijd nodig om zich aan te passen
 • Heeft veel tijd nodig om een stressvolle situatie te boven te komen
 • Schrikt gemakkelijk van plotse bewegingen of geluiden (eventueel wegkruipen of weglopen met lage lichaamshouding)
 • Vertoont in het algemeen veel kalmerende signalen
 • Overvloedig trillen/piepen/hijgen
 • Zeer lage lichaamshouding/veel stress als de eigenaar niet in de buurt is of zich van hem verwijdert
 • Agressie 
 • Reactiviteit 
 • Verlatingsangst
 • Blaffen

 

Vanwaar komt deze angst en onzekerheid?


Stressgevoeligheid is voor een groot deel genetisch bepaald. Sommige honden, net als mensen, zijn angstiger en onzekerder van aard. Echter zie je dit vaker voorkomen bij honden die uit de broodfok komen alsook pups waarbij de ouderhonden zelf angstig zijn en slecht om kunnen met stress.


Slechte socialisatie zorgt ervoor dat de pup enkel ‘ingeprent’ wordt op een beperkt aantal prikkels of omgevingen. Ook een verkeerde socialisatie valt hieronder. 
In de eerste levensmaanden van de pup is het belangrijk dat hij op een positieve manier in interactie komt met een aantal objecten en mensen en gewoon geraakt aan verschillende soorten omgevingen.
Positief is hier een heel belangrijk woord: Socialisatie betekent niet dat je achteloos iedereen toestaat je hond aan te raken of elke hond naar jouw hond laat komen, maar dat je enkel positieve interacties zorgvuldig toelaat en je pup ook leert hoe hij zich dient te gedragen in deze interacties.

Spijtig genoeg worden hier vaak fouten gemaakt door pups mee te brengen naar losloopweides of niet voldoende begeleiding te geven en aandacht te hebben voor de lichaamstaal van de hond.

Hierdoor kan er angst en onzekerheid ontstaan rond deze prikkels.

Alhoewel het minder voorkomt dan men zou denken kan trauma honden angstig en onzeker maken. Mishandeling, verwaarlozing of zelfs een eenmalige negatieve ervaring kunnen de perceptie van de hond veranderen over de wereld, mensen of soortgenoten.

 

Hoe kan ik mijn hond helpen?

 

Goed nieuws: Het is mogelijk om het zelfvertrouwen van een hond op te bouwen en hem skills aan te leren die hem in staat stellen om te gaan met stress!

 • Succes behalen: Een heel eenvoudige maar effectieve manier om zelfvertrouwen op te bouwen is door je hond nieuwe commando’s aan te leren en hem hier overmatig voor te prijzen. Maak het hem in het begin niet te moeilijk en beloon hem met eten en/of je stem op een enthousiaste manier. Naarmate je oefening beter verloopt kan je de omgeving steeds moeilijker maken.
  Leg de lat niet te hoog! De oefening moet uitdagend zijn maar het moet haalbaar zijn voor de hond om de oefening uit te voeren. Indien het te moeilijk is, zal er frustratie ontstaan.
 • Het maken van een parcours: Maak een parcours waar je hond over verschillende objecten moet springen, onder stoelen moet kruipen en over ‘enge’ ondergronden moet lopen. Opstapjes, houten kisten, een bad van plastiek flessen, een oude wip,… Ook hier ga je door middel van voedsel of je stem je hond aanmoedigen om zijn onzekerheid te overwinnen en het parcours af te leggen. Prijs hem de wereld in bij elke stap die hij durft nemen en wees geduldig: Hoe angstiger de hond, hoe langer het zal duren voor hij genoeg zelfvertrouwen heeft om het parcours probleemloos af te leggen.
 • Kijk naar de kleine angsten: Stel jezelf de vraag waar je hond binnenshuis angst voor heeft. Misschien kruipt hij weg bij het horen van de stofzuiger of vindt hij dat nieuwe speeltje maar eng? Je kan deze kleine angsten aanpakken voor je overgaat naar de grote angsten. Leg het speeltje of de stofzuiger (zonder hem aan te zetten) in het midden van de woonkamer. Elke blik richting het speeltje/stofzuiger wordt beloond. Elke stap richting het speeltje/stofzuiger wordt beloond. Elke snuffel of andere vorm van interesse wordt beloond. Leg het speeltje/stofzuiger in de buurt als je met je hond speelt of andere leuke activiteiten uitvoert. Naarmate de hond meer zelfzekerheid krijgt kan je het hem wat moeilijker maken door bijvoorbeeld de stofzuiger te bewegen of aan te zetten.
 • Gebruik basiscommando’s in nieuwe omgevingen: Zorg ervoor dat de basiscommando’s goed gekend zijn en ga deze oefeningen in allerlei nieuwe omgevingen. Zorg ervoor dat er voldoende focus op jou is zodat je hond niet bezig is met de hele omgeving af te scannen en stress te creëren. Ga naar bossen, parken, de parking van de lokale supermarkt, dorpskernen en steden en oefen! Ook hier ga je de omgevingen opbouwen en laat je de drukste omgevingen voor als al de rest goed loopt.
  Als je hond in het begin een beetje ongemakkelijk is, is dit oké. De bedoeling is dat je hem door deze stress heen werkt en hem leert op jou te focussen. Train en speel met hem in deze omgevingen!
 • Relaxatie: Je hond leren tot rust te komen. Hier leer je je hond actief hoe hij zichzelf kan bedaren en zichzelf in een relaxte mindset kan brengen. Deze techniek vergt tijd en voeling maar is een onmisbare vaardigheid in het leven van honden.

 

Hoe vaker honden leren om te gaan met een ongemakkelijke situatie of prikkel en mechanismen aangeleerd krijgen om zich hierdoor heen te werken, hoe gemakkelijker dit voor hen zal worden. Je zal zien dat je hond begint open te bloeien en in staat is meer prikkels toe te laten door zijn groeiend zelfvertrouwen.

Het opbouwen van dit zelfvertrouwen neemt echter tijd in beslag: maanden tot jaren zijn geen uitzondering. Maar je zal er een gelukkigere hond voor in de plaats krijgen, net als een betere band!

 

Succes!

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.