Nadat je hond zijn basiscommando’s onder de knie heeft, is het tijd voor het moeilijkere en meer uitdagende werk: Je hond leren in een bepaald commando te blijven.
Op hondenscholen en op het internet wordt dit aangeleerd door het “blijf” commando toe te voegen (met eventueel bijhorend handgebaar).
En toch zie ik keer op keer honden falen: Ze blijven 5 seconden zitten en staan dan recht en gaan weg of ontheffen hun eigen commando van het moment het baasje uit het zicht verdwijnt.
Vaak heeft dit als effect dat het baasje gefrustreerd of kwaad wordt op de hond, eigenlijk volledig onterecht.

Ik ga u een (niet zo groot) geheim vertellen: Ik gebruik nooit het commando blijf.
Het is zelfs volledig nutteloos.

Waarom? Denk even mee:
Stel, je vraagt je hond om te zitten en te blijven omdat je nog even iets uit de auto wilt halen. Je hond voert het commando zit uit, en jij zegt: “Blijf”.
Als je een doorsnee hondenbaasje bent is de kans ook groot dat je het woordje “blijf” om de 2 seconden herhaalt om je hond duidelijk te maken dat hij nog steeds moet blijven zitten.
Want ah-ja, moest je stoppen met “blijf” te zeggen zou het niet fout zijn dat hij rechtstaat, toch?
Het probleem is, als jij even uit het zicht verdwijnt en je hond al 4 seconden geen blijf commando heeft gehoord, dat hij het commando zelf opheft en wegstapt..
Dit is inderdaad op zich niet fout, want de hond heeft nooit een woord geleerd dat zijn commando opheft.
In principe zou je dus “blijf” moeten zeggen en je hond een “vrij” commando geven om hem duidelijk te maken dat zijn commando beëindigd is en hij terug mag doen wat hij wilt.

Maar waarom zou je dan nog het commando blijf gebruiken?

Ik vraag mijn hond om een bepaald commando uit te voeren en ik leer hem dat hij automatisch in dat commando moet blijven zitten tot ik hem vrij geef of tot ik hem een ander commando opleg. Zo weet mijn hond dat hij enkel en alleen zijn commando mag doorbreken als hij vrij krijgt en hoef ik mij ook geen zorgen te maken dat hij zijn commando doorbreekt omdat ik even uit het zicht verdwijn en hij daardoor al enkele seconden geen “blijf” meer heeft gehoord.

Het woordje dat ik gebruik en dat ik ook aan al mijn klanten aanleer is het woordje “Oke“. Uiteraard maakt iedereen voor zichzelf uit welk woord hij wilt gebruiken maar ik vind dat “oke” gemakkelijker uit de mond rolt dan bijvoorbeeld “vrij” of “ga”.
Houd hierbij in je achterhoofd dat je dus na elk commando dient vrij te geven. Hoe consequenter je hierin bent, hoe beter je hond zal zijn om een commando vast te houden!

5 Comments

 1. Lara Stas

  Onlangs las ik dat een hond een pootje geeft als hij onderdanig is. Ook leer ik mijn hond het commando ‘pootje’ aan. Is dit commando dan ook overbodig omdat de hond een gevoel wilt uitdrukken terwijl wij dit proberen aan te leren als een truc?

  Bedankt alvast!

  • Sarah Van Der Mersch

   Dag Lara,
   Een hond die een pootje geeft is eigenlijk aangeleerd gedrag. De meeste mensen reageren met “ooh” of “dat verdient een snoepje” als een hond een pootje geeft en geraken gecharmeerd. Ik probeer dit te vermijdan om aan honden aan te leren om de reden dat ik het niet graag heb dat mijn hond -een beetje opdringerig- zijn poot op mijn begint te leggen om ies van mij gedaan te krijgen. Het is dus zeker geen onderdanig gedrag.
   Hopelijk heb ik je vraag hiermee beantwoord.
   Groetjes

   • Mickael Vansteenkiste

    Dag sarah, omtrent het geven van pootjes. Ik heb mijn 2 honden wel geleerd om een pootje te geven maar niet om iets te krijgen, wel om iets gedaan te krijgen van hun. Ik heb namelijk een grote tuin waar zij dagelijks spelen, tot heel modderige poten aan toe. Daarom heb ik ze dus pootje aangeleerd om gemakkelijker hun poten te kuisen. Bij gevolg dat ze nooit bij mij hun pootje gaan geven om een snoepje te krijgen. Is het dan toch niet nuttig om ze dit commando aan te leren enkel en alleen daarvoor? Graag had ik hier jouw mening over.

    • sarah

     Dag Mickael,

     Dat is inderdaad een goede oplossing. Indien dit enkel toegepast wordt bij het afvegen van de poten schat ik de kans klein in dat ze dit zullen gebruiken om eten of aandacht te verkrijgen.
     Groetjes

 2. Julie Samijn

  Heeeeeeeel herkenbaar “blijf” om de 2 seconden! Oeps…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.